Skälet till kluvna hårtoppar är flera. Orsaken till hårskador är inte alltid mekaniska – den tråkiga sanningen är att i de flesta fall är det vi själva som är boven. Det är högläge att få en bredare förståelse för vad som försvagar och skadar håret – och undvika detta.

Du kanske har det tjockaste och starkaste håret i världen, men topparna exponeras konstant mot skada vilket gör att de klyvs och bryts. Hur kommer det sig?

Varför Bryts och Klyvs Hårtoppar?

Det främsta skälet är att varje hårstrå har en konisk form där den smalaste delen är toppen. Detta innebär att hårtopparna är den tunnaste och mest ömtåliga delen av hela hårstrået. Detta betyder också att de lätt drabbas av mekaniska skador eftersom håret ofta ligger mot axlarna vilket leder till friktion. Det är också viktigt att påpeka att näringsbrist och fukthalt först påverkar hårtopparna eftersom de tillhör den delen av håret som är längst ifrån hårsäckarna – källan till näring.

Detta är givetvis inte direkta orsaker till hårskador. Faktorerna som bidrar till kluvna och skadade hårtoppar är flera, och det är viktigt att känna till dem.

De Vanligaste Skälen till Svagt Hår

● Dåliga kostvanor och ohälsosam livsstil

Ditt fysiska yttre beror till stor del på hur du tar hand om dig sjäv och vad du stoppar i dig. Om till exempel alltid har bråttom, äter vid olika tidpunkter och stoppar i dig näringsfattig mat – då borde du inte vara överraskad över att håret är i dåligt skick. Som konsekvens klyvs hårtopparna och du får torrt, frissigt och statiskt hår. Det rekommenderas att du skär ned på högprocesserade och feta livsmedel och fokuserar mer på att inkorporera frukter, grönsaker och bra fetter i din diet.

● Missbruk av värmestyling

En av de vanligaste orsakerna till kluvna toppar är värmestyling – inte bara hårföning utan även plattång och locktång. Om du ställer in höga temperaturer utan att ge håret skydd med en olja eller ett värmeskyddande medel, så kan du vara säker på att du skadar hårstråna. De som tar störst skada är givetvis de ömtåligaste delarna – hårtopparna. När du stylar tänk på att alltid skydda håret och använd inga överdrivna temperaturer på ditt verktyg.

● Kronisk stress, sjukdomar och immunbrist

Det finns självklart fler saker som påverkar hårets utseende, och de inkluderar exempelvis din organisms tillstånd. Hårtoppar kan klyvas och håret kan försvagas och bli tunt när du lider från olika kroniska sjukdomar. Det finns också vissa läkemedel som har negativ effekt på hormonerna vilket leder till obalans, vilket i sin tur påverkar håret. Kronisk stress och immunbrist har också negativa effekter på håret.

● Användning av fel hårprodukter

Ett misstag som kan leda till kluvna toppar är behandling av håret med fel produkter. Fel produkter är de som inte klarar av att tillfredsställa hårets behov, vars kvalitet är tveksam och med recept innehållande potentiellt skadliga substanser som uttorkande alkoholer, irriterande parabener eller allergiutlösande doftämnen. Ett bra, organiskt recept garanterar att håret inte torkar ut eller klyvs.

● Sova med vått, löst hår

Topparna klyvs också på grund av en vana som vissa personer utvecklat – att gå och lägga sig med vått hår. Om du tvättar håret på kvällen, kom ihåg att torka det innan du går och lägger dig eftersom vått eller fuktigt hår är mycket mer delikat och skadebenäget än torrt. En annan bra idé att följa är att sätta upp håret i en lös knut eller fläta för att förhindra att håret gnids mot grova ytor eller lakanet. På detta sätt minimerar du risken för mekaniska skador.

● Oregelbundna frisörbesök

Sist men inte minst, ett problem som kanske inte är helt uppenbart. Hur ofta besöker du frisören? Om ditt hår klyvs så finns risken att du besöker frisören för sällan. Det är viktigt att gå till frisören regelbundet, åtminstone var tredje månad för att få håret klippt. Ju tidigare du avlägsnar skadat hår, desto snabbare hindrar du att håret försvagas mer. Du kan givetvis prova att göra det själv, men om du klipper håret på fel sätt – särskilt med en trubbig sax – så skadar du håret ännu mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *