Om du haft en sen natt, kan du använda en ögonmask som minskar utmattning i ansiktet. Om du spenderar flera timmar framför en skärm, kan du använda en ögonmask som lindrar trötta ögon. Om du har mörka cirklar under ögonen, kan du använda en ögonmask som ljusar upp hudområdet och ger dig ditt vackra utseende tillbaka. Ja, en ögonmask är ett billigt och enkelt sätt att ta väl hand om din hud. Prova på det själv!

När man hör termen ögonmask tänker man kanske på en kvinnas ansikte med gröna gurkskivor på ögonen, som ofta också kontrasteras med en ljusvit ansiktsmask. Det är dock viktigt att notera att det finns flera huskurer som inte bara behandlar ömma ögon utan även andra ögonhudsrelaterade besvär. De goda nyheterna är att du kan förbereda majoriteten av dem med ingredienser som du förmodligen redan har, och skapa anpassade lösningar för dig.

Ögonmask: Användning & fördelar

En ögonmask är ett enkelt sätt att lösa flera hudbesvär utan att ringa läkaren. Den fungerar bra till exempelvis trötta, ömma och irriterade ögon. Hemmagjorda masker har också förmågan att lindra ögonhuden när den är torr, svullen och mörk. Det rekommenderas att använda ögonmasker för att minska de negativa effekterna av att sitta länge framför skärmar, sömnbrist, stress och till och med allergier. En väl förberedd ögonmask kan hjälpa dig att ljusa upp huden och lindra irritationer, vilket ger en fräsch och återfuktad hud. Och allt detta kan du få utan att behöva betala skjortan, eftersom en hemmagjord ögonmask är billigare än en slumpmässigt utvald ögonkram. Så om mörka cirklar och påsar under ögonen besvärar dig borde du ta reda på alla fördelar för ögonen och ögonhuden som masken kan ge dig.

Ögonmask: Kall eller varm?

Ögonmasker skiljer sig inte bara gällande ingredienser (mer om det nedan) utan också temperaturen. Du kan antingen välja en kall eller varm ögonmask. Vilken ska man välja?

  • Kall ögonmask hjälper till att hantera irritation, allergiska reaktoner, inflammationer och pösiga ögon. Masken ska inte vara iskall utan bara sval. Dessa ögonmasker bör sitta på ögonen tills temperaturen blir samma som din kroppstemperatur, vilket bör ta ungefär 20 minuter.
  • Varm ögonmask fungerar bättre när de används som smärtlindrare och för att lindra irritation (exempelvis vaglar). I de flesta fall består dessa ögonmasker av kamomill och ögontröst. Om du beslutar dig för att använda en varm ögonmask, se till att den inte är för varm för att undvika att du bränner huden och skadar dig.

TOPP 4. Hemmagjorda Ögonmasker

GURKMASK

Nummer 1 är så klart ögonmasken med gurkor som alla känner till så väl. Den är superenkel att förbereda eftersom allt du behöver göra är att skiva en kall gurka och sen låta skivorna ligga på dina ögon i ungefär 15 minuter. Dessa gurkmasker minskar pösighet perfekt och vårdar uttorkad och irriterad hud. Den höga vattenhalten i gurkan hydrerar huden och K-vitaminet ansvarar för att minska svullnad, ljusa upp och göra ögonhuden mjuk.

TEMASK

En annan lösning är en ögonmask med tepåsar. Du behöver brygga två tepåsar och lägga dem på ögonen. Intressant nog ger temasken fördelar oavsett temperatur. För att få mest ut av det, välj ett grönt te av hög kvalitet eftersom detta är rikt på antioxidanter. Grönt te är bäst på att dra ihop kapillärerna för minskad svullnad. Dessutom behandlar det inflammationer och förbättrar hudens elasticitet för ett ungdomligt utseende.

KAMOMILLMASK

Kamomill är känt för dess uppljusande egenskaper, men har givetvis mer att erbjuda. Denna ört har en anti-inflammatorisk, anti-bakteriell och smärtlindrande effekt, vilket är anledningen till att en kamomillmask hjälper vid konjunktivit. Ögonmasker som består av kamomill hanterar irritation, rodnad och klåda, samt minskar svullnad. Om du vill prova – bryg kamomill, låta det kylas ned, doppa bomullspads i blandningen och lägg dem på ögonen i 20 minuter.

MJÖLKMASK

Få känner till att ögonmasker med mjölk är en fantastisk idé för att minska svullnad i ögonen. Kall mjölk levererar liknande effekter som iskuber genom att dra ihop kapillärerna och återfukta huden, men detta är inte allt. Mjölkmasken minskar även svullnad, minimerar slapphet i ögonhuden och ljusar upp mörka cirklar, vilket gör den till en multi-tasker. För att märka effekterna, doppa bomullspads i kall mjölk och lägga dem på ögonen i 15 minuter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *