I vardagen tänker vi inte på vad som skadar håret. Vi känner till de generella reglerna för hårvård – välj rätt kosmetika och tyng inte ner håret – och vi tror att det räcker. När vi går igenom listan på de saker som skadar håret mest kan vi dock mötas av en del överraskningar. Vad bör vi undvika? Vad skadar håret allra mest?

1. Slingor

Ettan är ingen överraskning. Den farligaste för håret är slingor, som är en garanti för bränt hår om det inte utförs ordentligt. Efter en sådan behandling är håret permanent skadat.

2. Permanenta vågor/rakt

En annan vinnare är permanenta behandlingar, som är lika farligt även om det inte fungerar likadant på allt hår. Det beror också på hur duktig personen som utför behandlingen är. Fint och svagt hår ser ut som ett kvastskaft efter en permanent behandling.

3. Färgning

På tredje plats hittar vi färgning, alltså en annan kemisk hårbehandling. Inte ens den mest skonsamma hårfärgen kan skydda oss från dess effekter på håret. För att inte tala om den färgning som amatörer utför.

4. Termisk styling

Ingen kan förneka att höga temperaturer är dåligt för håret. Att använda locktång eller plattång vid enstaka tillfällen är inte så farligt, men regelbunden användning (särskilt om du gör det varje dag) kan skada håret extremt.

5. Hårtork

En mindre inträngande behandling, men som är lika farlig för håret, är hårtorken. Att varje dag blåsa het luft mot håret kan orsaka torrhet. Du kan minska hårtorkens skadliga effekt genom att torka med sval eller ljummen luft.

6. Att gnida håret med handduken

Att torka håret med en handduk genom att gnida och krama det är mycket vanligt. Tyvärr kan den här sortens behandling få katastrofala effekter, som kluvna ändar, skörhet, och håravfall. Dessutom är det ett lätt sätt att öppna hårets yttre hinnor.

7. Produkter med alkohol

Den vanligaste förekommande kategorin där alkohol finns i kosmetiska produkter är i hårsprej och mousse. Att använda produkter med alkohol för ofta kan göra håret torrt, matt och svagt.

8. Borsta vått hår

Det kanske inte verkar som att det påverkar håret så mycket, men att borsta eller kamma vått hår har faktiskt liknande konsekvenser som om du skulle gnida det med en handduk. Kamma håret när det är vått. Det finns dock ett undantag: lockigt hår.

9. Sova med utsläppt/vått hår

Under natten löper vårt hår större risk att utsättas för mekaniska skador – vi kan dra i, ha sönder, eller skada hårets struktur. Den största skadan sker när vi sover med vått eller utsläppt hår.

10. Använda fel elastiska band

Det sägs att det inte är bra att sätta upp håret, men det viktiga är faktiskt vilka produkter vi använder. Det farligaste är tofsar med metalldetaljer, som kan skada håret och göra att det slits ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *